Musisz zrobić coś na herbatę? Upiecz ciasto pomarańczowe. Pomimo prostoty deser okazuje się oryginalny, smaczny i bardzo aromatyczny! Aby górna warstwa pomarańczy nie przypaliła się podczas pieczenia, przykrywam ją folią.
Składniki
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 200 g
- mąka - 320 g
- skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- masło - 50 g
- pomarańcza - 1 rzecz
- sól - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem i solą.
Dodaj stopione masło i skórkę pomarańczową.
Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszaj, aż będzie gładka.
Oparz pomarańczę wrzącą wodą, osusz i pokrój w plasterki.
Przykryj formę papierem do pieczenia, wlej ciasto i ułóż na wierzchu pomarańczowe kółka.
Piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przez pierwsze 20 minut wskazane jest przykrycie ciasta folią.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy