Jednym z moich ulubionych serników jest cytrynowy, ponieważ dzięki cytrusowej kwaskowatości smak bazy serowej ujawnia się w zupełnie nowy sposób. Dzielę się moim ulubionym przepisem, ale radzę wypróbować danie w tym procesie i dostosować ilość cytryny i cukru do własnego gustu.
Składniki
- ciasteczka (piasek) – 200 g
- masło - 60 g
- cukier - 50 g
- Skórka z cytryny - 20 g
- cukier - 200 g
- ser śmietankowy - 650 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- śmietana (33-35%) – 100 ml
- biała czekolada - 100 g
- sok z cytryny - 20 ml
- mąka - 60 g
- masło - 80 g
- sok z cytryny - 60 ml
- Skórka z cytryny - 2 art.
- cukier - 70 g
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozpuść masło na bazę, posiekaj ciasteczka na okruchy i wymieszaj wszystkie składniki.
Rzuć kulkę ciasta, Wyślij do lodówki na 10 minut.
Owinąć naczynie do pieczenia folią i posmarować masłem.
Ubij bazę i wyślij na 10 minut do piekarnika w temperaturze 180 stopni.
Rozpuść białą czekoladę w śmietanie i wymieszaj z cukrem i twarogiem.
Ubij wszystko mikserem i dodaj jajka pojedynczo.
Dodaj przesianą mąkę, ponownie ubij, a na koniec dodaj sok z cytryny.
Wlać nadzienie na ciasto i wysłać do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 50-55 minut. Umieść miskę z wodą na dnie piekarnika.
Pozostaw sernik na 15 minut w wyłączonym, lekko otwartym piekarniku, a następnie na kolejną godzinę - tylko na stole.
Dla Kurda ubij jajko z cukrem, sokiem z cytryny i skórką.
Podgrzej bez doprowadzania do wrzenia i ciągle mieszając.
Zdejmij Kurd z ognia, ostudź do temperatury pokojowej, dodaj miękkie masło i ubij mikserem, aż będzie gładkie.
Włóż krem na pół godziny do lodówki, wlej sernik i wstaw do lodówki na kolejną noc.