pieczenie
08.07.2022
chaczapuri na cieście drożdżowym z pomidorami i bazylią
2 godz. 0 min.
4 porcje
W tym przepisie proponuję zrobić nadzienie na wierzchu, a nie w środku. Co więcej, z pomidorami i bazylią jest również piękna. A jednocześnie użyj bujnego ciasta drożdżowego. W dalszej części przepisu powiem Ci, jak go ugotować, aby dokładnie się okazało i wzrosło.
Składniki
do testu:
- mąka - 400 g
- mleko - 130 ml
- woda - 70 ml
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- masło - 50 g
- jaja kurze - 1 rzecz
do nadzienia:
- pomidory - 2 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- Suluguni - 150 g
- ser Adyghe - 100 G
- bazylia - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ciepłe mleko, wodę, cukier, sól i drożdże. Pozostaw na 10 minut.
Dodaj jajko i stopione masło. Podgrzej mąkę i zagnieść ciasto.
Pozostaw ciasto w cieple na godzinę.
Podziel go na części, zwiń w tortille i pozostaw na kolejne 15-20 minut.
Na tortille ułóż posiekane pomidory i paprykę. Posyp wszystko bazylią i startymi serami.
Gotuj chaczapuri w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy