Aby ugotować soczysty i miękki stek wołowy na patelni, użyj schłodzonego, a nie mrożonego mięsa. Najlepiej smażyć stek na patelni grillowej, jednak w przypadku braku takiego można użyć naczyń o płaskim, ale grubym dnie.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wybierz mięso o średniej zawartości tłuszczu, bez twardych żył i obszarów stałego tłuszczu. Jeśli steki są zbyt mokre, należy je osuszyć serwetkami.
Rozpuść masło na gorącej patelni i ułóż steki. Smażyć na średnim ogniu. Dodaj trochę soli lub możesz obejść się bez soli, dodaj pieprz. W oleju włóż gałązki tymianku.
W przypadku średnio wysmażonych steków smaż przez 6 minut z każdej strony, w przypadku słabych-przez 4-5 minut. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozwól stekom "odpocząć" przez 7-8 minut w głębokim talerzu pokrytym folią.
Pokrój steki w plastry, podawaj z ziołami, warzywami i sosem.