Jeśli nie lubisz złotej skórki, upiecz omlet pod folią. Wystarczy go usunąć 5 minut przed końcem, aby nadmiar wilgoci wyparował, a naczynie lekko się zrumieniło. Nie wyjmuj gotowego omletu od razu z piekarnika, w przeciwnym razie szybko spadnie.
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- ricotta - 150 g
- szynka - 150 g
- mleko (ciepły) – 5 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- masło - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój szynkę w drobną kostkę.
Opłucz jajka, osusz i rozbij do miski.
Wlej ciepłe mleko, pieprz, sól i dobrze wymieszaj widelcem.
Dodaj ricottę, szynkę i jeszcze raz wymieszaj.
Nasmaruj formę olejem, ułóż obrabiany przedmiot i spłaszcz. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy