Aby filet z kurczaka był jak najbardziej delikatny i soczysty, lepiej pozwolić mu marynować przez co najmniej pół godziny. Idealnym rozwiązaniem jest pozostawienie go na noc. W podobny sposób można gotować czerwone mięso.
Składniki
- filet z kurczaka - 300 g
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- sól - do smaku
- majonez - 1,5 art.
- czosnek - 1-2 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka umyć i osuszyć. Pokrój na małe kawałki,po drodze odcinając nadmiar.
Sól i dodaj przyprawy do smaku. Pamiętaj, że majonez zawiera również sól. Aby uzyskać jaśniejszy smak, możesz użyć kolendry, papryki lub gotowej mieszanki do kurczaka (Kebab).
Dodaj majonez o dowolnej zawartości tłuszczu i posiekany czosnek. Zamiast zwykłego czosnku można użyć suszonego mielonego.
Wrzuć filety z majonezem i czosnkiem. Przykryj miskę folią i umieść w chłodnym miejscu do marynowania. Poczekaj pół godziny do godziny.
Rozgrzej grill i ułóż kawałki kurczaka. Przykryj i gotuj, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy – około 6 do 7 minut.
Podawaj filety od razu, ze świeżymi warzywami, ziołami, sosami.