Ostatnio bardzo lubiłem wędzoną paprykę. Ciekawie podkreśla smak mięsa i ogólnie nadaje potrawie apetyczny aromat mgły. Spróbuj zrobić gulasz wołowy z tą przyprawą. Opowiadam moją wersję pysznego przepisu.
Składniki
- wołowina - 500 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- Pasta pomidorowa - 2 art.
- papryka (wędzone) – 1 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Obierz cebulę i posiekaj. Zetrzyj marchewki.
Rozgrzej olej na patelni, włóż wołowinę i smaż przez 10 minut. Każdy kawałek powinien być zrumieniony ze wszystkich stron.
Dodaj cebulę, marchewkę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 4 minuty.
Dodaj mieszankę groszku, paprykę, sól i gorącą wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym.
Przykryj i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy