Czy próbowałeś gulaszu warzywnego z rybą? Jest tak smaczny, że nie chcesz już wracać do zwykłych przepisów z mięsem. Zwykle używam sandacza, mintaja lub dorsza, ale jeśli chcesz, możesz ugotować gulasz z łososiem lub pstrągiem.
Składniki
- sandacz (filet) – 350 g
- ziemniaki - 300 g
- cukinia - 1 rzecz
- papryka - 1 rzecz
- pomidory - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- oliwki (bez pestek) – garść
- czosnek - 2 ząbki
- sok pomidorowy - 1 szklanka
- Olej roślinny - 5 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filety z sandacza na małe kawałki, posyp solą, mieloną kolendrą i odłóż na bok na 15 minut.
Na rozgrzanej patelni z olejem smaż każdy kawałek ryby przez 3 minuty z każdej strony.
Pokrój cukinię, pomidory, obrane ziemniaki i cebulę.
Na pozostałym oleju podsmaż cebulę z papryką na złoty kolor.
Dodaj ziemniaki, cukinię, pomidory i sok pomidorowy. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Spłaszcz warzywa szpatułką, solą, wyciśnij czosnek przez prasę, połóż kawałki ryby i oliwki na wierzchu.
Skrop sokiem z cytryny, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
Podawaj gotowe danie na gorąco.