Królik w sosie miodowo-musztardowym jest w stanie zaskoczyć nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Mięso jest wstępnie smażone na złoty kolor, a następnie pieczone razem z sosem. Proste, ale jednocześnie bardzo wyrafinowane. Możesz podawać z dowolnym dodatkiem!
Składniki
- Królik - 600 g
- miód - 3 art.
- musztarda - 2 art.
- musztarda Dijon - 1 art.
- oliwa z oliwek - 3 art.
- majeranek - 1 łyżeczka
- rosół z kurczaka - 3 szklanki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz królika, osusz i pokrój na małe kawałki.
Dodaj majeranek, mielony pieprz i 1 łyżkę oleju. Wymieszaj, przykryj i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Rozgrzej olej na patelni, włóż królika i smaż przez 10 minut.
Wymieszaj miód, oba rodzaje musztardy, sól i bulion z kurczaka.
Połóż smażonego królika na natłuszczonej blasze do pieczenia, zalej przygotowaną mieszanką i wyślij do piekarnika na 1 godzinę w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy