gulasz warzywny z wieprzowiną w gęstym sosie pomidorowym
W zimnych porach roku chcesz tłustych i sycących potraw. W naszej rodzinie wśród takich potraw najbardziej popularny jest gulasz warzywny z mięsem w gęstym sosie pomidorowym. Przygotowanie jest proste, ale okazuje się bardzo smaczne!
Składniki
- wieprzowina (miazga) – 400 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- pomidory (średnie) – 3 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- pieczarki - 200 g
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 60 ml
- mąka - 1 art.
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - do smaku
- woda - 2 szklanki
- pietruszka (do zgłoszenia) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój.
Obierz i posiekaj ziemniaki, paprykę i cebulę.
Pokrój duże pieczarki na cztery części, małe na pół.
Obierz pomidory i posiekaj w blenderze.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj wieprzowinę i smaż przez 7-10 minut.
Przenieś mięso do garnka, dodaj gorącą wodę, czarne ziarna pieprzu i gotuj przez pół godziny na małym ogniu.
Na pozostałym oleju podsmaż cebulę na złoty kolor.
Dodaj masę pomidorową, mąkę, kilka łyżek gorącego bulionu z garnka i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
W rondelku z mięsem dodaj ziemniaki, pieczarki i paprykę. Gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Dodaj sos pomidorowy, sól i po 5 minutach wyłącz.
Podawaj gulasz na głębokim talerzu, posypując świeżą natką pietruszki.