dżem melonowy bez sterylizacji

72 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem melonowy bez sterylizacji
natashamam35, stock.adobe.com
0

Fantazyjny dżem melonowy można przygotować zgodnie z tym przepisem. Musisz gotować kilka razy przez 10 minut przez trzy dni, robiąc duże przerwy. Im więcej cukru dodasz i im więcej naparów zrobisz, tym grubszy będzie ten aromatyczny przysmak z melona.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść dojrzały melon ze skóry i nasion, pokrój miąższ na kawałki średniej wielkości.

Zagotuj wodę, zanurz w niej kawałki melona i gotuj przez 5-10 minut na średnim ogniu. Następnie wrzuć do durszlaka. Pozostaw wodę, w której gotowano melona, ugotujemy z niej syrop.

Zagotuj syrop: do wody, w której blanszowano melon, wprowadź cukier w proporcji 1: 1. W razie potrzeby dodaj cukier cynamonowy lub waniliowy. Gotuj syrop, mieszając, na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Dodaj kawałki melona i gotuj dżem na małym ogniu przez 10 minut. Przez 3 dni powtarzaj Gotowanie z przerwą 10-12 godzin. W razie potrzeby dodaj syrop. Dodaj szczyptę kwasu cytrynowego do gotowego dżemu i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.

Wlej gotowy dżem melonowy na gorąco do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, ostudź w pozycji do góry nogami, a następnie wyślij do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy