Pachnący kompot morelowy to prosty i szybki preparat, który w 100% przyda się w mroźną zimę. Napój spodoba się dzieciom i dorosłym, urozmaici menu i przypomni o gorącym lecie. Nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele opłucz, podziel na połówki, usuń pestki.
Opłucz miętę i lekko osusz.
Umieść połówki moreli w garnku do gotowania, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gałązkę mięty. Wlej wodę, zagotuj kompot i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Z gotowego kompotu nie zapomnij wyjąć gałązki mięty.
W uprzednio wysterylizowanym litrowym słoiku umieść połówki moreli, zalej wrzącym kompotem do góry. Zwiń słoik, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzony kompot morelowy w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy