kompot morelowy na zimę bez sterylizacji

25 min
1 puszka 1 L
Kompot z moreli na zimę bez sterylizacji
nerksi, stock.adobe.com
0

Pachnący kompot morelowy to prosty i szybki preparat, który w 100% przyda się w mroźną zimę. Napój spodoba się dzieciom i dorosłym, urozmaici menu i przypomni o gorącym lecie. Nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień.

Składniki

  • morele - 300 g
  • woda - 800 ml
  • cukier - 100 g
  • mięta - 1 gałązka
  • kwas cytrynowy - 1 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Morele opłucz, podziel na połówki, usuń pestki.

Opłucz miętę i lekko osusz.

Umieść połówki moreli w garnku do gotowania, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gałązkę mięty. Wlej wodę, zagotuj kompot i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut.

Z gotowego kompotu nie zapomnij wyjąć gałązki mięty.

W uprzednio wysterylizowanym litrowym słoiku umieść połówki moreli, zalej wrzącym kompotem do góry. Zwiń słoik, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzony kompot morelowy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy