Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest oczyszczenie jagód z suchych ogonów. W tym celu polecam użycie nożyczek do manicure. W przeciwnym razie wszystko jest niezwykle proste. Lepiej gotować dżem z irgi i porzeczek w dwóch zestawach, robiąc sobie przerwę na kilka godzin.
Składniki
- czarna porzeczka - 2 kg
- Irga - 1 kg
- cukier - 1,5 kg
- kwas cytrynowy - 2 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jagody, obierz suche ogony i spłucz pod bieżącą wodą.
Umieść irgę i porzeczki na patelni, przykryj cukrem i odstaw na 2-3 godziny.
Ustaw na wolnym ogniu, gotuj przez 10 minut i odłóż na bok, aby ostygł.
Po 2-3 godzinach ponownie zagotuj dżem, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 10 minut.
Napełnij sterylizowane słoiki gorącym dżemem, zwiń i owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy