dżem z irgi i porzeczki

30 min
12 porcji
Dżem z irgi i porzeczek
Nadia Kowalska, stock.adobe.com
0

Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest oczyszczenie jagód z suchych ogonów. W tym celu polecam użycie nożyczek do manicure. W przeciwnym razie wszystko jest niezwykle proste. Lepiej gotować dżem z irgi i porzeczek w dwóch zestawach, robiąc sobie przerwę na kilka godzin.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagody, obierz suche ogony i spłucz pod bieżącą wodą.

Umieść irgę i porzeczki na patelni, przykryj cukrem i odstaw na 2-3 godziny.

Ustaw na wolnym ogniu, gotuj przez 10 minut i odłóż na bok, aby ostygł.

Po 2-3 godzinach ponownie zagotuj dżem, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez 10 minut.

Napełnij sterylizowane słoiki gorącym dżemem, zwiń i owiń grubym ręcznikiem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy