Galaretka z czarnej porzeczki to ulubiona uczta dla dzieci i dorosłych. Jeśli podczas gotowania część masy jagodowej nie zmieści się w słoiku, napełnij ją silikonowymi foremkami do muffinek i wyślij do lodówki na godzinę. Schłodzona galaretka doskonale zachowuje swój kształt!
Składniki
- czarna porzeczka - 1,5 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj porzeczki, usuń z gałązek, opłucz i wrzuć do durszlaka.
Umieść jagody w misce do gotowania, zalej wodą i zmiażdż je, aby porzeczki szybciej wypuściły sok.
Umieść miskę z obrabianym przedmiotem na ogniu, zagotuj na średnim ogniu i mieszając gotuj przez 5-7 minut po ugotowaniu.
Rozgrzej masę jagodową przez sito pokryte dwiema warstwami gazy, oddzielając sok na patelni. Otrzymasz około 1 litra soku porzeczkowego. Nie wyrzucaj ciasta-można go użyć do przygotowania galaretki lub kompotu.
Na patelni z sokiem dodaj cukier w stosunku 1: 1, zagotuj i gotuj, mieszając i usuwając pianę, 5-7 minut po ugotowaniu. Chcę zwrócić uwagę, że schłodzona masa porzeczkowa stanie się znacznie grubsza i nabierze konsystencji galaretki jagodowej.
Wlej gorącą masę porzeczkową do małych sterylnych słoików, zwiń i ostudź. Przechowuj galaretkę z czarnej porzeczki w chłodnej spiżarni.