galaretka z czarnej porzeczki

3 godz. 0 min.
3 puszki
Galaretka z czarnej porzeczki
tanchy25, stock.adobe.com
0

Galaretka z czarnej porzeczki to ulubiona uczta dla dzieci i dorosłych. Jeśli podczas gotowania część masy jagodowej nie zmieści się w słoiku, napełnij ją silikonowymi foremkami do muffinek i wyślij do lodówki na godzinę. Schłodzona galaretka doskonale zachowuje swój kształt!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki, usuń z gałązek, opłucz i wrzuć do durszlaka.

Umieść jagody w misce do gotowania, zalej wodą i zmiażdż je, aby porzeczki szybciej wypuściły sok.

Umieść miskę z obrabianym przedmiotem na ogniu, zagotuj na średnim ogniu i mieszając gotuj przez 5-7 minut po ugotowaniu.

Rozgrzej masę jagodową przez sito pokryte dwiema warstwami gazy, oddzielając sok na patelni. Otrzymasz około 1 litra soku porzeczkowego. Nie wyrzucaj ciasta-można go użyć do przygotowania galaretki lub kompotu.

Na patelni z sokiem dodaj cukier w stosunku 1: 1, zagotuj i gotuj, mieszając i usuwając pianę, 5-7 minut po ugotowaniu. Chcę zwrócić uwagę, że schłodzona masa porzeczkowa stanie się znacznie grubsza i nabierze konsystencji galaretki jagodowej.

Wlej gorącą masę porzeczkową do małych sterylnych słoików, zwiń i ostudź. Przechowuj galaretkę z czarnej porzeczki w chłodnej spiżarni.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy