chrupiące ogórki po fińsku na zimę

15 min
8 porcji
Chrupiące ogórki po fińsku na zimę
tynza, stock.adobe.com
0

W zeszłym roku, za radą przyjaciela, ugotowałem fińskie ogórki na zimę. Od zwykłych marynat różnią się słodszym smakiem. Ponadto warzywa gotuje się w marynacie, co znacznie upraszcza proces konserwowania.

Składniki

  • ogórki - 2 kg
  • czosnek - 50 g
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • czarny pieprz - 5 groszek
  • ocet - 150 ml
  • cukier - 140 g
  • sól - 60 g
  • woda - 2 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój ogórki w grube koła.

Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, przyprawy i obrane ząbki czosnku.

Dodaj ogórki i gotuj przez 5 minut.

Umieść ogórki w przygotowanych słoikach.

Dodaj ocet do wrzącej marynaty i natychmiast wyłącz ogrzewanie.

Wlać do słoików z ogórkami, zwinąć i odwrócić do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy