W zeszłym roku, za radą przyjaciela, ugotowałem fińskie ogórki na zimę. Od zwykłych marynat różnią się słodszym smakiem. Ponadto warzywa gotuje się w marynacie, co znacznie upraszcza proces konserwowania.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- czosnek - 50 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- ocet - 150 ml
- cukier - 140 g
- sól - 60 g
- woda - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki w grube koła.
Zagotuj wodę, dodaj cukier, sól, przyprawy i obrane ząbki czosnku.
Dodaj ogórki i gotuj przez 5 minut.
Umieść ogórki w przygotowanych słoikach.
Dodaj ocet do wrzącej marynaty i natychmiast wyłącz ogrzewanie.
Wlać do słoików z ogórkami, zwinąć i odwrócić do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy