marynowane grzyby na gorąco na zimę

1 godz. 0 min.
1 słoik
Marynowane grzyby Ryzhiki na zimę
New Africa, stock.adobe.com
0

Jeśli w wyniku cichego polowania przyniosłeś do domu Pełny kosz ryżyków, skorzystaj z tego prostego przepisu, aby marynować je na zimę na gorąco. Grzyby są smaczne, chrupiące, umiarkowanie słone i bardzo delikatne. Spróbuj, bardzo smaczne!

Składniki

  • Rydzyk - 500 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • pietruszka - 10 g
  • liść laurowy - 2 szt.
  • ziele angielskie (groszek) – 3 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
  • woda - 150 ml
  • ocet (9%) – 1,5 CZ. l.
  • sól - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i gruzu leśnego, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Wytnij duże okazy, pozostaw małe w całości.

Ugotuj przygotowane grzyby w osolonej wodzie przez 30 minut i wrzuć do durszlaka.

Wlej wodę do rondla, dodaj sól, oba rodzaje pieprzu, pietruszkę i posiekany czosnek. Gotuj marynatę przez kilka minut i zdejmij z ognia.

Napełnij wstępnie wysterylizowany słoik gotowanymi grzybami, wlej ocet w ilości 1 łyżeczki. na słoik o pojemności 0,5 litra.

Wlej grzyby do słoika wrzącą marynatą i natychmiast szczelnie zamknij. Odwróć słoik, zawiń go i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone marynowane grzyby przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy