Jeśli w wyniku cichego polowania przyniosłeś do domu Pełny kosz ryżyków, skorzystaj z tego prostego przepisu, aby marynować je na zimę na gorąco. Grzyby są smaczne, chrupiące, umiarkowanie słone i bardzo delikatne. Spróbuj, bardzo smaczne!
Składniki
- Rydzyk - 500 g
- czosnek - 3 ząbki
- pietruszka - 10 g
- liść laurowy - 2 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 3 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
- woda - 150 ml
- ocet (9%) – 1,5 CZ. l.
- sól - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i gruzu leśnego, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Wytnij duże okazy, pozostaw małe w całości.
Ugotuj przygotowane grzyby w osolonej wodzie przez 30 minut i wrzuć do durszlaka.
Wlej wodę do rondla, dodaj sól, oba rodzaje pieprzu, pietruszkę i posiekany czosnek. Gotuj marynatę przez kilka minut i zdejmij z ognia.
Napełnij wstępnie wysterylizowany słoik gotowanymi grzybami, wlej ocet w ilości 1 łyżeczki. na słoik o pojemności 0,5 litra.
Wlej grzyby do słoika wrzącą marynatą i natychmiast szczelnie zamknij. Odwróć słoik, zawiń go i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone marynowane grzyby przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.