marchewka z cebulą na zimę w słoikach

50 min
8 porcji
Marchewka z cebulą na zimę w słoikach
Karina Klaczuk, stock.adobe.com
0

Świetne przygotowanie na zimę! Może być podawany jako dodatek do dania głównego, dodawany do zup i gulaszu. Ponadto gotowa marchewka z cebulą jest bardzo wygodna. Po prostu otwórz słoik i nie trać czasu na pracę z warzywami.

Składniki

  • marchew - 1 kg
  • cebula - 400 g
  • czosnek - 3 ząbki
  • ocet - 3 art.
  • Olej roślinny - 60 ml
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • sól - 35 g
  • woda - 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj marchewki, obierz cebulę i drobno posiekaj.

W głębokim rondlu zagotuj wodę.

Dodaj sól, czarny pieprz, czosnek, olej i warzywa przepuszczone przez prasę.

Gotuj na małym ogniu przez 40 minut.

Wlej ocet, zdejmij z ognia i włóż do przygotowanych słoików. Zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy