Szukasz sprawdzonego przepisu na ogórki w pomidorach? Spróbuj tego! Będziesz zadowolony z prostoty i doskonałego wyniku. Warzywa są chrupiące, umiarkowanie słone i bardzo aromatyczne! Moim zdaniem bez sterylizacji ogórki są znacznie smaczniejsze!
Składniki
- ogórki - 2,5 kg
- czosnek - 4 ząbki
- ocet - 80 ml
- ziele angielskie - 4 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- Goździk - 2 Bud
- cukier - 3 art.
- sól - 2 art.
- sok pomidorowy - 1 l
- woda - 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej ogórki zimną wodą przez 3 godziny.
Umieść przyprawy, obrane ząbki czosnku i ogórki w słoikach.
Zagotuj wodę, dodaj sok pomidorowy, sól i cukier.
Wlej wrzącą marynatę do słoików, przykryj pokrywkami i pozostaw do ogrzania na 20 minut.
Odcedź marynatę na patelni i gotuj przez 2 minuty.
Wlej ocet i marynatę do słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy