suszone śliwki z czosnkiem w piekarniku na zimę

8 godz. 5 min.
4 porcje
Suszone śliwki z czosnkiem w piekarniku na zimę
Olga, stock.adobe.com
0

Stół pęka od różnych potraw, ale chcesz go uzupełnić czymś innym? Mogą to być suszone śliwki z czosnkiem. Połóż je na talerzu, posyp pachnącymi ziołami lub podawaj po prostu. Przepyszna przekąska z pewnością znajdzie się w centrum uwagi.

Składniki

  • śliwki - 2 kg
  • czosnek - 50 g
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • oliwa z oliwek - 250 ml
  • sól - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki przekrój na pół i obierz.

Ułóż owoce na wyłożonej blasze do pieczenia i posyp solą.

Suszyć przez 8-10 godzin w piekarniku w temperaturze 60 stopni.

Gotowe śliwki złożyć w suche słoiki, dodając przyprawy i drobno posiekany czosnek.

Napełnij olejem, szczelnie zamknij pokrywkami i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy