półfabrykaty na zimę
20.04.2023
suszone śliwki z czosnkiem w piekarniku na zimę
8 godz. 5 min.
4 porcje
Stół pęka od różnych potraw, ale chcesz go uzupełnić czymś innym? Mogą to być suszone śliwki z czosnkiem. Połóż je na talerzu, posyp pachnącymi ziołami lub podawaj po prostu. Przepyszna przekąska z pewnością znajdzie się w centrum uwagi.
Składniki
- śliwki - 2 kg
- czosnek - 50 g
- czarny pieprz - 6 groszek
- liść laurowy - 2 kawałki
- oliwa z oliwek - 250 ml
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki przekrój na pół i obierz.
Ułóż owoce na wyłożonej blasze do pieczenia i posyp solą.
Suszyć przez 8-10 godzin w piekarniku w temperaturze 60 stopni.
Gotowe śliwki złożyć w suche słoiki, dodając przyprawy i drobno posiekany czosnek.
Napełnij olejem, szczelnie zamknij pokrywkami i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy