Podstawą do przygotowania sosu mogą być dowolne owoce lub jagody o kwaśnym smaku. Na przykład doskonały tkemali uzyskuje się z agrestu. Przygotujmy go dzisiaj razem na zimę! Uważaj na proporcje, ale nie zapomnij skupić się na swoim guście.
Składniki
- agrest - 2 kg
- ostra czerwona papryka - 100 g
- czosnek - 100 g
- kolendra - 10 g
- pietruszka - 10 g
- ocet - 80 ml
- kozieradka - do smaku
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Agrest obierz suche ogony i umieść na patelni.
Dodaj wodę i gotuj przez 10 minut.
Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego, a następnie przetrzyj przez sito.
Pokrój ostrą paprykę na pół wzdłuż i obierz nasiona.
Posiekaj zioła, ostrą paprykę i obrany czosnek.
Dodaj ostrą mieszankę do kęsa agrestu, dodaj kozieradkę i sól. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Wlej ocet, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.
Napełnij przygotowane słoiki gorącym sosem i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy