Oprócz zwykłych pikli pamiętaj, aby ugotować pomidory koktajlowe na zimę we własnym soku. To bardzo smaczny i wygodny przedmiot. Podawaj warzywa jako przystawkę i używaj polewy do robienia sosów, zup i wielu innych potraw.
Składniki
- pomidory koktajlowe - 4 kg
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 4 groszek
- ocet - 60 ml
- cukier - 4 art.
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż połowę pomidorów przez sokowirówkę.
Powstały sok wymieszaj z cukrem, solą i zagotuj na małym ogniu.
Dodaj czarny pieprz, liść laurowy i gotuj przez 5 minut.
Ułóż pozostałe pomidory w przygotowanych słoikach.
Zalej wrzącym sokiem i sterylizuj przez 10 minut.
Wlej ocet do każdego słoika, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy