" Biały nalew " to najsmaczniejsza wczesna odmiana jabłek, która ma tylko jedną wadę: jabłka te nie są dobrze przechowywane. Dlatego doświadczone gospodynie domowe starają się szybko przetworzyć plony. Dzisiaj podzielę się z wami jednym z przepisów na pyszny dżem jabłkowy tej odmiany.
Składniki
- jabłka (Biały nalewak) – 500 g
- cukier - 500 g
- ocet (9%) – 25 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, obierz i rdzeń, pokrój miąższ na średnie plasterki.
Przygotuj jabłka z cukrem. Delikatnie wymieszaj i pozostaw obrabiany przedmiot na 30 minut, aby uformować sok.
Dodaj ocet.
Umieść przedmiot na ogniu, zagotuj na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj dżem przez 10 minut. Usuń obrabiany przedmiot z ognia i pozostaw na jeden dzień.
Następnego dnia powtórz procedurę gotowania. Plasterki jabłka powinny wchłonąć syrop cukrowy i stać się przezroczyste. Jeśli tak się nie stanie, pozostaw dżem na kolejny dzień, a następnie ponownie zagotuj.
Zapakuj wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików i zwiń.