Jabłka zawierają dużo pektyny i jest to główny naturalny zagęszczacz. Dlatego tak dobrze robią gęste dżemy. I proponuję zacząć od tak sprawdzonej opcji. Lepiej nadają się do tego słodkie jabłka czerwonych odmian.
Składniki
- jabłka - 2 kg
- cukier - 1.5 kg
- mielony cynamon - 1 art.
- Goździk (mielona) – 0.5 łyżeczka
- sok z cytryny - 1 art.
- woda - 1 szkło
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń środkowe jabłka, grubo posiekaj i przykryj cukrem.
Wlej wodę, zagotuj i gotuj wszystko na średnim ogniu przez około pół godziny.
Dodaj przyprawy i gotuj dżem przez kolejne 15-20 minut.
Dodaj sok z cytryny, gotuj przez kolejną minutę i zwiń dżem w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy