dżem agrestowy z orzechami włoskimi

25 min
8 porcji
Dżem agrestowy z orzechami włoskimi
New Africa, stock.adobe.com
0

Lubisz herbatę z pysznościami przez długi czas zimą? Następnie zdecydowanie musisz przygotować pyszny dżem agrestowy z orzechami włoskimi! Można go posmarować krakersami, chrupiącymi tostami i podawać jako deser. Dzielę się sprawdzonym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj agrest, opłucz i włóż do rondla z grubym dnem.

Przykryj jagody cukrem, przykryj i pozostaw na 3 godziny.

Orzechy włoskie suszyć przez kilka minut na patelni, gotować z łuski i lekko posiekać.

Postaw garnek agrestu na małym ogniu i gotuj przez 5 minut.

Dodaj orzechy, kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy