Lubisz herbatę z pysznościami przez długi czas zimą? Następnie zdecydowanie musisz przygotować pyszny dżem agrestowy z orzechami włoskimi! Można go posmarować krakersami, chrupiącymi tostami i podawać jako deser. Dzielę się sprawdzonym przepisem.
Składniki
- agrest - 2 kg
- orzechy włoskie - 300 g
- cukier - 1 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj agrest, opłucz i włóż do rondla z grubym dnem.
Przykryj jagody cukrem, przykryj i pozostaw na 3 godziny.
Orzechy włoskie suszyć przez kilka minut na patelni, gotować z łuski i lekko posiekać.
Postaw garnek agrestu na małym ogniu i gotuj przez 5 minut.
Dodaj orzechy, kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy