barszcz z kapustą i koncentratem pomidorowym na zimę w słoikach
Wyobraź sobie, że możesz ugotować swoje ulubione danie w 15 minut. Pomoże w tym barszcz w puszkach z kapustą i koncentratem pomidorowym, ostrożnie zwinięty w sezonie świeżych warzyw. Robię to od wielu lat i stwierdzam z pewnością — jest to bardzo wygodne!
Składniki
- Burak - 1 kg
- kapusta - 1 kg
- marchew - 400 g
- cebula - 400 g
- Pasta pomidorowa - 100 g
- Olej roślinny - 50 ml
- kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 2 art.
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kapustę, marchewkę, obrane buraki i cebulę.
Umieść buraki w osobnej misce, wymieszaj z kwasem cytrynowym i cukrem.
Rozgrzej olej w głębokim kotle. Dodaj cebulę, marchewkę i smaż do miękkości.
Dodaj buraki i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj jarmuż i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut.
Wymieszaj koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i wlej do kotła z warzywami. Następnie przez 2 minuty.
Sól, wlej pozostałą wodę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut.
Włóż Barszcz do przygotowanych słoików, zwiń, Odwróć słoiki do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.