sos z suszonych śliwek na zimę

35 min
4 porcje
Sos z suszonych śliwek na zimę
Anna Pierwoła, stock.adobe.com
0

Ludzie można warunkowo podzielić na dwie grupy. Pierwsza to zagorzali przeciwnicy suszonych śliwek, a druga to jej wielbiciele. Jeśli jesteś przedstawicielem tego ostatniego, przygotuj sos z suszonych śliwek na zimę. Doskonale uzupełni dania mięsne i rybne.

Składniki

  • suszone śliwki (bez pestek) – 1 kg
  • cebula - 300 g
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • sok z cytryny - 120 ml
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • papryka - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 2 art.
  • sól - 0,5 CZ. l.
  • woda - 200 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz suszone śliwki i zalej wrzącą wodą przez 10 minut.

Odcedź, zmiel suszone śliwki w blenderze.

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Wlać na rozgrzaną do czerwoności patelnię z olejem i smażyć na złoty kolor.

Dodaj suszone śliwki, przyprawy, cukier, sól i wodę. Dusić przez 15 minut, często mieszając.

Puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładkie.

Następnie przez kolejne 2-3 minuty, wlej sok z cytryny i natychmiast zdejmij z ognia.

Napełnij przygotowane słoiki gorącym sosem i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy