Ludzie można warunkowo podzielić na dwie grupy. Pierwsza to zagorzali przeciwnicy suszonych śliwek, a druga to jej wielbiciele. Jeśli jesteś przedstawicielem tego ostatniego, przygotuj sos z suszonych śliwek na zimę. Doskonale uzupełni dania mięsne i rybne.
Składniki
- suszone śliwki (bez pestek) – 1 kg
- cebula - 300 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sok z cytryny - 120 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- papryka - 0,5 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 0,5 CZ. l.
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz suszone śliwki i zalej wrzącą wodą przez 10 minut.
Odcedź, zmiel suszone śliwki w blenderze.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Wlać na rozgrzaną do czerwoności patelnię z olejem i smażyć na złoty kolor.
Dodaj suszone śliwki, przyprawy, cukier, sól i wodę. Dusić przez 15 minut, często mieszając.
Puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładkie.
Następnie przez kolejne 2-3 minuty, wlej sok z cytryny i natychmiast zdejmij z ognia.
Napełnij przygotowane słoiki gorącym sosem i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy