Buliony są świetne, ponieważ można je przygotować ze skrawków i resztek mięsa. Nic się nie marnuje, a najlepszym tego przykładem jest bulion wołowy z kości. Okazuje się nieco bardziej mętny, ale jest bardzo przydatny dla stawów i ścięgien.
Składniki
- Kości mięsne (mózg) – 1.5 kg
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- seler - 1 rzecz
- por - 1 rzecz
- pietruszka - 4 gałązki
- tymianek - 1 gałązka
- liść laurowy - 1 rzecz
- czarny pieprz (Permalink) – 1 łyżeczka
- sól - 2 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Grubo posiekaj cebulę, marchewkę i seler, posiekaj kości i połóż wszystko na blasze do pieczenia. Wyślij go do piekarnika na pół godziny w temperaturze 230 stopni.
Przenieś kości i warzywa do garnka i przykryj wodą, aby przykryła je około 4 cm.
Połącz pory, pietruszkę, tymianek i liście laurowe, aby później wygodnie je zdobyć. Wyślij na patelnię.
Sól, zagotuj bulion i usuń pianę. Dodaj paprykę i gotuj przez 4 godziny na małym ogniu, dodając wodę.
Na samym końcu odcedź bulion przez gazę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy