Przepis jest prosty, ale istnieje wiele ważnych niuansów. Na przykład cukinię na grillu należy gotować na dobrze nasmarowanym ruszcie. W przeciwnym razie warzywa przykleją się do metalu. Ważne jest również, aby gotować je na średnim i równomiernym ogniu, zapobiegając pojawieniu się płomieni.
Składniki
- cukinia - 3 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- Zieleń - jedna trzecia wiązki
- Olej roślinny - 50 ml
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię pokrój w plastry wzdłużne o grubości około 1 cm.
Włóż do miski, wymieszaj z solą i olejem. Przykryj i odłóż na bok na 15 minut.
Ułóż cukinię na wysmarowanym ruszcie w jednej warstwie i smaż na grillu przez 2 minuty z każdej strony. Powtórz z resztą cukinii.
Połóż gotowe warzywa na talerzu, posyp posiekanymi ziołami i czosnkiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy