Chcesz czegoś lekkiego i zdrowego? Przygotuj zapiekankę z brokułami. Kapusta jest wstępnie gotowana w osolonej wodzie, co znacznie skraca czas gotowania. Po prostu nie rozgotuj brokułów, bo zamieni się w owsiankę.
Składniki
- brokuły - 600 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- mleko (ciepły) – pół szklanki
- śmietana - 250 ml
- ser (solidny) – 200 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- gałka muszkatołowa - do smaku
- sól - do smaku
- oliwa z oliwek (do smarowania formy) – 1 art.
- woda (dla brokułów) – 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Brokuły opłucz i podziel na małe różyczki.
Sól wrzącą wodę, dodaj brokuły i gotuj przez 4-5 minut.
Wrzuć brokuły do durszlaka i pozostaw do odsączenia.
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Lekko ubij jajka, sól, pieprz i posyp gałką muszkatołową.
Dodaj ciepłą śmietanę, mleko, większość sera i dobrze wymieszaj.
Posmaruj formę oliwą z oliwek, ułóż brokuły i przykryj mieszanką jajeczno-serową.
Posyp pozostałym serem i wyślij na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy