Rozpieszczaj rodzinę pysznymi kotletami! Ugotuj je dzisiaj nie na patelni, ale w piekarniku. Do ciasta można dodać aromatyczne przyprawy, zioła i czosnek. Wolę zrobić klasyczną wersję z serem i mielonym pieprzem.
Składniki
- Indyk - 450 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- ser (solidny) – 100 g
- mąka - 2 art.
- masło - 50 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój indyka na talerze o grubości 1,5 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem po obu stronach.
Połóż kotlety na talerzu, dopraw solą i pieprzem.
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.
Jajka lekko ubij z mielonym pieprzem i solą.
Dodaj starty ser i wymieszaj.
Wlej mąkę na szeroki talerz.
Rozwałkuj kotlety w mące i zanurz w cieście.
Smaż kotlety na gorącej patelni z olejem przez 1,5 minuty z każdej strony.
Ułóż kotlety na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy