
Opcjonalnie zupy wieprzowe muszą być tłuste. Możesz przygotować lżejszą wersję chudego żeberka wieprzowego z dodatkiem ziemniaków i kapusty. W ogóle bez smażenia, zbóż i wielu warzyw. Ciekawa wersja pysznego bulionu.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 600 g
- ziemniaki - 3 kawałki
- kapusta - 200 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 2 groszek
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka wieprzowe, pokrój i włóż do garnka.
Dodaj liść laurowy, czarne ziarna pieprzu, zimną wodę i gotuj przez 45 minut na małym ogniu.
Pokrój kapustę i obrane ziemniaki.
Dodaj ziemniaki i kapustę do garnka z mięsem. Gotuj wszystko razem przez 15 minut.
Sól, wyłącz ogrzewanie i gotuj zupę pod przykryciem przez 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy