dania główne 25.02.2022

pilaw warzywny z szafranem i czosnkiem

1 godz. 0 min.
5 porcji
Pilaw warzywny z szafranem i czosnkiem
nata_vkusidey, stock.adobe.com
0

Azerbejdżanie nazywają szafran "czerwonym złotem". Ta przyprawa jest uważana za jedną z najdroższych na świecie. Do naszego przepisu potrzebujesz go bardzo mało. Ale bądź pewien, nawet taka ilość nada pilawowi niesamowity smak i aromat!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj paprykę i obraną cebulę.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Ząbki czosnku obrać, każdy lekko zmiażdżyć ostrzem noża.

Włącz powolną kuchenkę w trybie "smażenia", wlej olej i smaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Dodaj paprykę, ząbki czosnku i smaż przez 4-5 minut.

Posyp szafranem, liśćmi laurowymi i czarnym pieprzem.

Dodaj umyty ryż, gorący bulion i sól.

Zamknij pokrywę i włącz program "gaszenie" na 45 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy