Azerbejdżanie nazywają szafran "czerwonym złotem". Ta przyprawa jest uważana za jedną z najdroższych na świecie. Do naszego przepisu potrzebujesz go bardzo mało. Ale bądź pewien, nawet taka ilość nada pilawowi niesamowity smak i aromat!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj paprykę i obraną cebulę.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Ząbki czosnku obrać, każdy lekko zmiażdżyć ostrzem noża.
Włącz powolną kuchenkę w trybie "smażenia", wlej olej i smaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Dodaj paprykę, ząbki czosnku i smaż przez 4-5 minut.
Posyp szafranem, liśćmi laurowymi i czarnym pieprzem.
Dodaj umyty ryż, gorący bulion i sól.
Zamknij pokrywę i włącz program "gaszenie" na 45 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy