dania główne 22.01.2022

gulasz wołowy i paprykowy

1 godz. 15 min.
8 porcji
Gulasz z wołowiny i papryki
fudio, stock.adobe.com
0

Kuchnia węgierska słynie z pikantnych i obfitych potraw. Jednym z najbardziej znanych można śmiało nazwać gulasz. Przygotuj go z różnymi przyprawami, ostrą papryką i czosnkiem. Opowiadam przepis na gulasz z wołowiną i papryką!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wołowinę opłucz, lekko osusz i pokrój na małe kawałki.

Paprykę, cebulę i marchewkę obrać, pokroić.

Na patelni usmaż wołowinę z olejem na złoty kolor. Staraj się, aby każdy kawałek zarumienił się ze wszystkich stron.

Dodaj cebulę z marchewką i kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut.

Dodaj koncentrat pomidorowy zmieszany ze szklanką wody i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut pod przykryciem.

Przenieś mięso z warzywami na patelnię, dodaj paprykę, czarne ziarna pieprzu i mieloną paprykę.

Wlej pozostałą wodę i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejne pół godziny.

Wyciśnij czosnek przez prasę, sól, pieprz i wyłącz po 5 minutach.

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy