Kuchnia węgierska słynie z pikantnych i obfitych potraw. Jednym z najbardziej znanych można śmiało nazwać gulasz. Przygotuj go z różnymi przyprawami, ostrą papryką i czosnkiem. Opowiadam przepis na gulasz z wołowiną i papryką!
Składniki
- wołowina - 1 kg
- papryka - 400 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- Olej roślinny - 30 ml
- pasta pomidorowa - 40 g
- papryka (mielona) – 1 CZ. l.
- czarny pieprz - 4 groszek
- mielona czerwona papryka - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wołowinę opłucz, lekko osusz i pokrój na małe kawałki.
Paprykę, cebulę i marchewkę obrać, pokroić.
Na patelni usmaż wołowinę z olejem na złoty kolor. Staraj się, aby każdy kawałek zarumienił się ze wszystkich stron.
Dodaj cebulę z marchewką i kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy zmieszany ze szklanką wody i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut pod przykryciem.
Przenieś mięso z warzywami na patelnię, dodaj paprykę, czarne ziarna pieprzu i mieloną paprykę.
Wlej pozostałą wodę i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejne pół godziny.
Wyciśnij czosnek przez prasę, sól, pieprz i wyłącz po 5 minutach.