Historia keczupu ma swoje korzenie w Chinach. Przez lata przepis bardzo się zmienił. We współczesnym świecie jest przygotowywany z pomidorów, anchois i warzyw. Jakoś natknąłem się na ciekawą wersję keczupu z moreli. Sprawdziłem i z pewnością stwierdzam-jest bardzo smaczny!
Składniki
- morele - 1 kg
- cebula (średni) – 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- kolendra - 3 gałązki
- ocet jabłkowy - 150 ml
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- sól - 15 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podziel morele na połówki i obierz.
Obierz cebulę i czosnek.
Zmiel morele, czosnek, cebulę i kolendrę w blenderze.
Dodaj sól, mielony pieprz i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Wlej ocet, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.
Włóż gorący keczup do czystych, suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy