Sałatka ogórkowa z czosnkiem na zimę
Sałatka ogórkowa z czosnkiem zimą doskonale uzupełni gotowane lub smażone ziemniaki, nadaje się do dań mięsnych i różnych dodatków. Przygotowuje się go łatwo i z prostych składników. Pachnący kęs z pewnością zachwyci Twoich bliskich w zimnych porach roku.
Składniki
- ogórki - 1 kg
- czosnek - 8 ząbki
- Olej roślinny (rafinowany) – 40 ml
- ocet (9%) – 50 ml
- cukier - 40 g
- sól - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki i pokrój w cienkie plasterki. Posiekaj czosnek.
Wymieszaj ogórki i czosnek w misce, dodaj sól, cukier, ocet i olej roślinny. Wymieszaj sałatkę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1-1, 5 godziny, aby utworzyć sok.
Następnie włóż sałatkę wraz z sokiem do sterylnych słoików (płyn powinien sięgać do "ramion" słoików). Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą (czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 l wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w rondlu).
Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Sałatka z ogórków w puszkach z czosnkiem jest doskonale przechowywana w temperaturze pokojowej.