Sałatka ogórkowa z czosnkiem na zimę

2 godz. 0 min.
2 puszki po 0,5 l
Sałatka z ogórków z czosnkiem na zimę
tynza, stock.adobe.com
0

Sałatka ogórkowa z czosnkiem zimą doskonale uzupełni gotowane lub smażone ziemniaki, nadaje się do dań mięsnych i różnych dodatków. Przygotowuje się go łatwo i z prostych składników. Pachnący kęs z pewnością zachwyci Twoich bliskich w zimnych porach roku.

Składniki

  • ogórki - 1 kg
  • czosnek - 8 ząbki
  • Olej roślinny (rafinowany) – 40 ml
  • ocet (9%) – 50 ml
  • cukier - 40 g
  • sól - 20 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki i pokrój w cienkie plasterki. Posiekaj czosnek.

Wymieszaj ogórki i czosnek w misce, dodaj sól, cukier, ocet i olej roślinny. Wymieszaj sałatkę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1-1, 5 godziny, aby utworzyć sok.

Następnie włóż sałatkę wraz z sokiem do sterylnych słoików (płyn powinien sięgać do "ramion" słoików). Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w rondlu z wodą (czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 l wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w rondlu).

Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Sałatka z ogórków w puszkach z czosnkiem jest doskonale przechowywana w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy