dżem Kalinowy z pestkami

13 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z kaliny z pestkami
New Africa, stock.adobe.com
0

Dzisiaj chcę wam opowiedzieć prosty przepis na pyszny dżem Kalinowy, który gotowała moja babcia. Minimum składników i Twojego zaangażowania, ale ile korzyści ma ten domowy przysmak! Proste i bardzo smaczne! Idealny na wieczorne rodzinne przyjęcia herbaciane

Składniki

  • Kalina - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 350 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń Kalinę z gałązek, posortuj, opłucz i lekko osusz.

Zagotuj syrop. W misce do gotowania zagotuj wodę, dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.

Dodaj jagody do syropu. Doprowadź przedmiot do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Zdejmij miskę z ognia i pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 12 godzin.

Następnie umieść miskę z powrotem na ogniu i na średnim ogniu zagotuj dżem.

Wlej gorący dżem z kaliny do wcześniej wysterylizowanych suchych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy