Dzisiaj chcę wam opowiedzieć prosty przepis na pyszny dżem Kalinowy, który gotowała moja babcia. Minimum składników i Twojego zaangażowania, ale ile korzyści ma ten domowy przysmak! Proste i bardzo smaczne! Idealny na wieczorne rodzinne przyjęcia herbaciane
Składniki
- Kalina - 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 350 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń Kalinę z gałązek, posortuj, opłucz i lekko osusz.
Zagotuj syrop. W misce do gotowania zagotuj wodę, dodaj cukier, dobrze wymieszaj i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu.
Dodaj jagody do syropu. Doprowadź przedmiot do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Zdejmij miskę z ognia i pozostaw do ostygnięcia na co najmniej 12 godzin.
Następnie umieść miskę z powrotem na ogniu i na średnim ogniu zagotuj dżem.
Wlej gorący dżem z kaliny do wcześniej wysterylizowanych suchych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.