Niezwykła wersja popularnego dania dla prawdziwych koneserów kuchni gruzińskiej. Przygotuj pikantną adżikę z buraków na zimę lub od razu podawaj. Pikantna przyprawa świetnie komponuje się z chlebem pita, tortillami kukurydzianymi i daniami mięsnymi.
Składniki
- Burak (gotowane) – 1 kg
- ostra czerwona papryka - 200 g
- czosnek - 1 Głowa
- Pasta pomidorowa - 50 g
- ocet - 2 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- chmiel-suneli - 0,5 CZ. l.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotowane buraki obrać i pokroić na duże kawałki.
Pokrój ostrą paprykę wzdłuż i obierz nasiona.
Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.
Zmiel warzywa w blenderze lub użyj maszynki do mięsa.
Dodaj olej, koncentrat pomidorowy, przyprawy i sól.
Dusić Adjikę przez 40 minut. Jeśli warzywa nie są wystarczająco soczyste, dodaj trochę wody.
Wlej ocet, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.
Napełnij przygotowane słoiki gorącą adjiką i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy