pikantna adjika z buraków na zimę

50 min
5 porcji
Pikantna adżika z buraków na zimę
HalynaRom, stock.adobe.com
0

Niezwykła wersja popularnego dania dla prawdziwych koneserów kuchni gruzińskiej. Przygotuj pikantną adżikę z buraków na zimę lub od razu podawaj. Pikantna przyprawa świetnie komponuje się z chlebem pita, tortillami kukurydzianymi i daniami mięsnymi.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ugotowane buraki obrać i pokroić na duże kawałki.

Pokrój ostrą paprykę wzdłuż i obierz nasiona.

Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.

Zmiel warzywa w blenderze lub użyj maszynki do mięsa.

Dodaj olej, koncentrat pomidorowy, przyprawy i sól.

Dusić Adjikę przez 40 minut. Jeśli warzywa nie są wystarczająco soczyste, dodaj trochę wody.

Wlej ocet, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia.

Napełnij przygotowane słoiki gorącą adjiką i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy