półfabrykaty na zimę
07.05.2023
tkemali z żółtej śliwki wiśniowej w stylu gruzińskim na zimę
45 min
4 porcje
Uwielbiam śliwkowe tkemali wszelkiego rodzaju. Jedną z moich ulubionych opcji jest ten gruziński tkemali z żółtej śliwki wiśniowej. W dalszej części przepisu opowiem ci bardzo szczegółowo, jak go ugotować, aby pikantny sos zachwycił cię przez cały zimny sezon.
Składniki
- śliwka wiśniowa (żółty) – 1 kg
- chmiel-suneli - 1 art.
- mielona czerwona papryka - 0.5 łyżeczka
- czosnek - 4 ząbki
- cukier - 3 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż śliwkę wiśniową do rondla, lekko zetrzyj, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
Przetrzyj śliwkę wiśniową przez sito. Dodaj posiekany czosnek i resztę składników.
Ponownie zagotuj tkemali, gotuj przez kolejne 5 minut i włóż do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy