adjika z pomidorów i czosnku na zimę

40 min
5 puszek
Adjika z pomidorów i czosnku na zimę
Atlas, stock.adobe.com
0

Dzisiaj podzielę się klasycznym przepisem Adjiki. Tutaj są tylko pomidory, papryka i czosnek. Sos jest pyszny, aromatyczny, zrównoważony solą i pikantnością. Przygotowanie jest proste, nie wymaga sterylizacji, dobrze uzupełnia wszelkie dodatki, dania mięsne i rybne.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, usuń środek, pokrój na 4 części.

Opłucz ostrą paprykę, Usuń szypułki i nasiona, grubo posiekaj.

Rozłóż czosnek na ząbki, obierz.

Przełóż pomidory przez maszynkę do mięsa, a następnie pieprz i czosnek do osobnego pojemnika.

Wlej masę pomidorową do rondla, zagotuj, Posol i gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty.

Dodaj posiekaną paprykę i czosnek, wymieszaj, ponownie zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu usuwając pianę.

Wlej wrzącą adżikę z pomidorów i czosnku do sterylnych małych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony SOS przechowuj w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy