Dzisiaj podzielę się klasycznym przepisem Adjiki. Tutaj są tylko pomidory, papryka i czosnek. Sos jest pyszny, aromatyczny, zrównoważony solą i pikantnością. Przygotowanie jest proste, nie wymaga sterylizacji, dobrze uzupełnia wszelkie dodatki, dania mięsne i rybne.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- ostra czerwona papryka - 1 kg
- czosnek - 200 g
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, usuń środek, pokrój na 4 części.
Opłucz ostrą paprykę, Usuń szypułki i nasiona, grubo posiekaj.
Rozłóż czosnek na ząbki, obierz.
Przełóż pomidory przez maszynkę do mięsa, a następnie pieprz i czosnek do osobnego pojemnika.
Wlej masę pomidorową do rondla, zagotuj, Posol i gotuj na średnim ogniu przez 1-2 minuty.
Dodaj posiekaną paprykę i czosnek, wymieszaj, ponownie zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu usuwając pianę.
Wlej wrzącą adżikę z pomidorów i czosnku do sterylnych małych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony SOS przechowuj w lodówce.