półfabrykaty na zimę
05.02.2023
adjika z cukinii z pomidorami, papryką i octem
1 godz. 0 min.
6 porcji

Każda gospodyni ma swój sprawdzony przez lata przepis na Adjiki. Ktoś gotuje go bardzo ostro, ktoś nie dodaje czosnku. Uwielbiam gotować adżikę z cukinii z pomidorami, papryką i octem. Stopień pieczenia jest regulowany ilością ostrej papryki.
Składniki
- cukinia - 1 kg
- pomidory - 1 kg
- papryka - 500 g
- czosnek - 30 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- pietruszka - kilka gałązek
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet - 50 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinia, pomidory, pietruszka, ostra i papryka przygotuj, przepuść przez maszynę do mięsa.
Wszystko wymieszaj, dodaj masło, cukier, sól i gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aby masa się nie przypaliła.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, pieprz i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i po 5 minutach zdejmij z ognia. Rozłóż gorącą Adjikę w czystych, suchych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy