"Królewski" dżem agrestowy z liśćmi wiśni

34 godz. 0 min.
5 puszek po 0,25 l
fazeful, stock.adobe.com
0

Dżem agrestowy okaże się naprawdę "królewski", jeśli wszystkie nasiona zostaną wcześniej usunięte z jagód. Proces jest długi i czasochłonny, ale wynik jest tego wart! Dodaj liście wiśni do przedmiotu obrabianego, aby nadać przysmakowi niesamowity smak i aromat.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj agrest, odetnij ogony, opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do durszlaka. Usuń nasiona z suszonych jagód, przecinając każdy ostrym nożem.

6-8 liści wiśni zalej 3 szklankami (600 ml) wody, zagotuj na średnim ogniu i gotuj przez 2 minuty. Wlej przygotowany agrest wrzącym bulionem i pozostaw na jeden dzień w ciemnym miejscu.

Po chwili spuść płyn do rondla, po wyjęciu liści, dodaj cukier, zagotuj i na małym ogniu, mieszając, gotuj syrop, aż cukier całkowicie się rozpuści (około 5 minut).

Umieść agrest we wrzącym syropie, delikatnie wymieszaj i gotuj obrabiany przedmiot przez 15 minut po ugotowaniu.

Dodaj pozostałe liście wiśni i gotuj przez kolejne 5 minut.

Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i pozostaw na 6-8 godzin. Następnie powtórz procedurę gotowania. Usuń liście wiśni z gotowego wrzącego dżemu.

Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony" Królewski " dżem agrestowy przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy