sałatka z rzodkiewki na zimę

45 min
3 porcje
Sałatka z rzodkiewki na zimę
vaivirga, stock.adobe.com
0

Sałatka z rzodkiewki nie jest dokładnie zwykłym przygotowaniem na zimę. To danie zaskoczy Twoich gości i będzie wyglądać korzystnie na każdym stole. Wystarczy otworzyć słoik, napełnić olejem roślinnym, w razie potrzeby posypać posiekanymi orzechami. Niezwykła sałatka jest gotowa!

Składniki

  • rzodkiewki - 1 kg
  • czosnek - 5 ząbki
  • Zieleń (koperek, pietruszka) – 1 pęczek
  • liść laurowy - 3 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 12 szt.
  • woda - 1 l
  • ocet (9%) – 40 ml
  • sól - do smaku
  • cukier - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rzodkiewki opłucz, odetnij ogony, pokrój owoce w cienkie plasterki.

Posiekaj warzywa, obierz ząbki czosnku i pokrój na pół.

W wstępnie wysterylizowanych słoikach szczelnie ułóż rzodkiewki z ziołami.

Przygotuj marynatę. Wlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier do smaku, liść laurowy i ziarna pieprzu. Doprowadź marynatę do wrzenia, następnie dodaj ocet i gotuj przez 1-2 minuty.

Wlej rzodkiewkę z ziołami do słoików gorącą marynatą, przykryj sterylnymi pokrywkami.

Wysterylizuj obrabiany przedmiot w garnku z wodą przez 15-20 minut, a następnie zwiń i ostudź w temperaturze pokojowej. Przechowuj gotową sałatkę z rzodkiewki w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy