
Sałatka z rzodkiewki nie jest dokładnie zwykłym przygotowaniem na zimę. To danie zaskoczy Twoich gości i będzie wyglądać korzystnie na każdym stole. Wystarczy otworzyć słoik, napełnić olejem roślinnym, w razie potrzeby posypać posiekanymi orzechami. Niezwykła sałatka jest gotowa!
Składniki
- rzodkiewki - 1 kg
- czosnek - 5 ząbki
- Zieleń (koperek, pietruszka) – 1 pęczek
- liść laurowy - 3 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 12 szt.
- woda - 1 l
- ocet (9%) – 40 ml
- sól - do smaku
- cukier - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rzodkiewki opłucz, odetnij ogony, pokrój owoce w cienkie plasterki.
Posiekaj warzywa, obierz ząbki czosnku i pokrój na pół.
W wstępnie wysterylizowanych słoikach szczelnie ułóż rzodkiewki z ziołami.
Przygotuj marynatę. Wlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier do smaku, liść laurowy i ziarna pieprzu. Doprowadź marynatę do wrzenia, następnie dodaj ocet i gotuj przez 1-2 minuty.
Wlej rzodkiewkę z ziołami do słoików gorącą marynatą, przykryj sterylnymi pokrywkami.
Wysterylizuj obrabiany przedmiot w garnku z wodą przez 15-20 minut, a następnie zwiń i ostudź w temperaturze pokojowej. Przechowuj gotową sałatkę z rzodkiewki w chłodnym, ciemnym miejscu.