Bardzo nietypowym sposobem marynowania ogórków na zimę jest gotowanie ich z miodem. Dodaje nie tylko słodyczy, ale także oryginalnego posmaku. Więc jeśli ty i twoi bliscy nie macie alergii ani innych problemów - koniecznie wypróbuj słoik lub inny.
Składniki
- ogórki - 1 kg
- Chrzanów - 2 liścia
- koperek - 4 parasolka
- czosnek - 4 ząbki
- nasiona gorczycy - 2 łyżeczka
- ziele angielskie - 10 groszek
- woda - 1 L
- cukier - 3 art.
- sól - 2 art.
- miód - 2 art.
- ocet - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej ogórki zimną wodą na kilka godzin.
Umieść je szczelnie w słoikach z liśćmi chrzanu, czosnkiem, koperkiem, pieprzem i musztardą.
Zagotuj wodę z cukrem, solą, miodem i octem.
Wlej ogórki i sterylizuj słoiki przez kolejne 15 minut.
Zwiń puste miejsca na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy