Pyszna" zimowa " sałatka z pomidorów i papryki uzupełni dania mięsne i drobiowe, ziemniaki i wszelkie zboża. Przepis jest najprostszy, rezultatem jest kolejny udany przedmiot na półkach w spiżarni. Dostosuj ilość czosnku i ostrej papryki do swojego gustu.
Składniki
- papryka - 600 g
- pomidory - 500 g
- cebula - 1 szt.
- ostra czerwona papryka - 1 szt.
- czosnek - 5 ząbki
- Olej roślinny - 30 ml
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- cukier - 1 CZ. l.
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Smażyć drobno posiekaną cebulę na rozgrzanym oleju roślinnym.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, grubo posiekaj i wyślij na patelnię do cebuli. Smaż wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, przez 10 minut.
Na patelni dodaj pokrojone pomidory do smażonych warzyw.
Dodaj sól, cukier, zioła prowansalskie, dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
5 minut przed ugotowaniem dodaj posiekany czosnek i ostrą paprykę, wymieszaj.
Włóż gotującą się sałatkę do wcześniej wysterylizowanego słoika i zwiń. Po ostygnięciu przechowuj przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.