ogórki z pomidorami na zimę

50 min
3 puszki po 1 L
Ogórki z pomidorami na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Różne ogórki i pomidory to wygodny zbiór na zimę. Po prostu umieść oba warzywa w jednym słoiku. Proces gotowania jest prosty, zajmie trochę czasu na obrabiany przedmiot, a wynik cię zadowoli. Świetny dodatek do wszelkich dodatków!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz pomidory, ogórki i koperek, lekko osusz.

W wysterylizowanych słoikach umieść koperek, liść laurowy, ziele angielskie i obrany czosnek.

Mocno ubijając, napełnij słoiki ogórkami i pomidorami.

Zagotuj wodę i wlej warzywa do słoików wrzącą wodą, przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 10 minut do podgrzania.

Następnie wlej płyn ze słoików do rondla, zagotuj i ponownie wlej warzywa do słoików. Przykryj pokrywkami i pozostaw na 10 minut.

Ponownie spuść płyn ze słoików na patelnię, dodaj sól i cukier, wymieszaj, zagotuj i zdejmij patelnię z ognia. Wprowadź ocet i ponownie wymieszaj.

Wlej warzywa do słoików "na szyję"gorącą marynatą. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy