Różne ogórki i pomidory to wygodny zbiór na zimę. Po prostu umieść oba warzywa w jednym słoiku. Proces gotowania jest prosty, zajmie trochę czasu na obrabiany przedmiot, a wynik cię zadowoli. Świetny dodatek do wszelkich dodatków!
Składniki
- pomidory - 300 g
- ogórki - 400 g
- czosnek - 6 ząbki
- koperek - 3 parasolka
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 6 szt.
- woda - 1 L
- ocet (9%) – 6 art.
- cukier - 4 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, ogórki i koperek, lekko osusz.
W wysterylizowanych słoikach umieść koperek, liść laurowy, ziele angielskie i obrany czosnek.
Mocno ubijając, napełnij słoiki ogórkami i pomidorami.
Zagotuj wodę i wlej warzywa do słoików wrzącą wodą, przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 10 minut do podgrzania.
Następnie wlej płyn ze słoików do rondla, zagotuj i ponownie wlej warzywa do słoików. Przykryj pokrywkami i pozostaw na 10 minut.
Ponownie spuść płyn ze słoików na patelnię, dodaj sól i cukier, wymieszaj, zagotuj i zdejmij patelnię z ognia. Wprowadź ocet i ponownie wymieszaj.
Wlej warzywa do słoików "na szyję"gorącą marynatą. Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.