Po co kupować mochi w sklepie ze słodyczami, skoro deser jest łatwy do zrobienia. Większość przepisów wykorzystuje kuchenkę mikrofalową, ale możesz się bez niej obejść. Na twoim stole pojawi się odrobina pomysłowości, cierpliwości i apetycznych mochi.
Składniki
- mąka ryżowa (klej) – 100 g
- skrobia kukurydziana - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny - 1 art.
- woda - 130 ml
- barwnik spożywczy (różowy) – 1 kropla
- barwnik spożywczy (fioletowy) – 1 kropla
- cukier puder - 2 art.
- mascarpone - 120 g
- biała czekolada - 80 g
- śmietana - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz mąkę, skrobię i cukier puder.
Dodaj olej roślinny i dokładnie wymieszaj.
Podziel masę na dwa półfabrykaty. Dodaj różowy barwnik do jednego, a Fioletowy do drugiego.
Umieść każdy kawałek ciasta osobno na patelni, umieść w łaźni wodnej i przykryj folią spożywczą.
Podgrzewaj przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. W rezultacie ciasto będzie idealnie plastyczne. Przykryj folią spożywczą i odłóż na bok do ostygnięcia.
Połącz mascarpone, rozpuszczoną czekoladę i śmietanę.
Ciasto podzielić na małe kawałki, każdy rozwałkować cienkim ciastem o małych rozmiarach.
Rozłóż trochę nadzienia i delikatnie przyklej.
Ciasto obtoczyć w cukrze pudrze i podawać.