Uwielbiam przygotowywać tradycyjne japońskie potrawy, zwłaszcza mochi – to taki łatwy i pyszny deser z mąki ryżowej! Dzisiaj postanowiłem podzielić się z Wami moim przepisem na mochi, który jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Na pewno otrzymasz delikatny i aromatyczny deser!
Składniki
- woda - 180 ml
- mąka ryżowa - 100 g
- cukier puder - 100 g
- skrobia kukurydziana - 80 g
- mascarpone - 180 g
- owoce (lub jagody) – 1-2 garści
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagnieść wodę z mąką ryżową i połową cukru pudru, aż będzie gładka. W razie potrzeby dodaj barwnik spożywczy.
Przykryj miskę folią, przebij igłą kilka otworów i wyślij do kuchenki mikrofalowej na minutę na średnią moc.
Wymieszaj masę, przykryj również folią i wyślij na kolejne 40-60 sekund.
Ubij mascarpone z pozostałym cukrem pudrem.
Posyp stół skrobią, cienko rozwałkuj ciasto i pokrój w kółka.
Na każdy krem serowy i kawałek owocu lub jagody.
Uformuj mochi. Wyślij je na pół godziny do lodówki.