Creme Fraiche – to samo domowe ciasto, które każdy robi inaczej. Mam też kilka zupełnie odmiennych przepisów, a jednym z nich chcę się z wami dzisiaj podzielić. To krucha śmietana, która z natury przypomina nieco sernik.
Składniki
dla podstawy:
- masło - 200 g
- mąka - 300 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- proszek do pieczenia ciasta - 1.5 łyżeczka
- cukier - 0.5 szklanki
do nalewania:
- śmietana (pogrubiony) – 500 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier waniliowy - 3 art.
- cukier - 4 art.
- wanilina - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj zimne masło.
Dodaj pozostałe składniki i szybko zagniataj ciasto.
Rozwałkuj go w cienką warstwę i ułóż podstawę śmietany w formie. Zrób wysokie boki z ciasta.
Ubij mikserem wszystkie składniki do nalewania.
Wlać na podstawę i piec śmietanę w piekarniku przez 50-60 minut w 180 stopniach.
Pozwól mu trochę ostygnąć w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy