Sałatka "śniadanie turysty" z jęczmieniem perłowym na zimę

1 godz. 20 min.
1 puszka 0,5 l
Sałatka
lisa870, stock.adobe.com
0

Proponuję przygotować słynną sałatkę warzywną "śniadanie turysty"na zimę. Kiedyś konserwy miały wiele odmian, ale jedno łączyło wszystkie rodzaje: sałatka była dość obfita. Przygotowując własną sałatkę, będziesz w 100% pewien jej jakości.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz jęczmień i gotuj do miękkości, a następnie lekko ostudź.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj cebulę średniej wielkości.

Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w średnią kostkę. Pokrój pomidory w tę samą kostkę.

W garnku do gotowania połącz przygotowane warzywa, dodaj jęczmień, sól, cukier, wodę i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj.

Dodaj koncentrat pomidorowy i ponownie wymieszaj.

Gotuj przedmiot na małym ogniu pod pokrywką, od czasu do czasu mieszając, przez 45 minut po ugotowaniu.

5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

Umieść gorącą sałatkę w wysterylizowanym słoiku i zwiń. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzona sałatka "śniadanie turysty" jest doskonale przechowywana w mieszkaniu w mieście.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy