Sałatka "śniadanie turysty" z jęczmieniem perłowym na zimę
Proponuję przygotować słynną sałatkę warzywną "śniadanie turysty"na zimę. Kiedyś konserwy miały wiele odmian, ale jedno łączyło wszystkie rodzaje: sałatka była dość obfita. Przygotowując własną sałatkę, będziesz w 100% pewien jej jakości.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jęczmień i gotuj do miękkości, a następnie lekko ostudź.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce, posiekaj cebulę średniej wielkości.
Paprykę obrać z nasion i łodyg, pokroić w średnią kostkę. Pokrój pomidory w tę samą kostkę.
W garnku do gotowania połącz przygotowane warzywa, dodaj jęczmień, sól, cukier, wodę i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj.
Dodaj koncentrat pomidorowy i ponownie wymieszaj.
Gotuj przedmiot na małym ogniu pod pokrywką, od czasu do czasu mieszając, przez 45 minut po ugotowaniu.
5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Umieść gorącą sałatkę w wysterylizowanym słoiku i zwiń. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzona sałatka "śniadanie turysty" jest doskonale przechowywana w mieszkaniu w mieście.