Kiedyś bałam się gotować konserwy rybne. Ale po wypróbowaniu szprota w puszkach z warzywami od przyjaciela, który przygotowała na zimę, moja opinia zmieniła się dramatycznie. Słodko-kwaśny smak ryby z warzywami podbił moje serce.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Do przygotowania tej puszki używam mrożonego szprota. Rozmrozić, oddzielić głowy i wnętrze, dobrze spłukać pod wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Oddziel cebulę od łuski, dobrze umyj pomidory. Przełóż warzywa przez maszynę do mięsa.
Obierz marchewki i zetrzyj na średniej tarce. Smażyć na złoty kolor.
Wlej trochę oleju na patelnię, pozwól mu się rozgrzać. Dodaj marchewkę, cebulę i pomidory, liść laurowy i zagotuj.
Połóż rybę na wierzchu, trochę wymieszaj. Sól, dodaj przyprawy, ponownie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut.
Dodaj ocet do ryby, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Przygotuj słoiki, dobrze je umyj i wysterylizuj. Ułóż rybę w słoikach. Mam 4 półlitrowe słoiki. Zwiń i ostudź w ciemnym miejscu. Przechowywać w lodówce.